Riekkojahdissa Utsjoella


Viime vuonna, kun jalkauduimme pohjoisen maaperälle riekkoja etsimään oli maassa lunta ja pakkasta muutama aste. Tänä syksynä olimme liikkeellä muutamaa viikkoa aikaisemmassa ja ruska näyttäytyi - jollei nyt ihan parhaimmillaan- niin komeana kuitenkin.
Kaksiviikkoisen turneen aloitimme Kaldoaivin alueella. Kävelimme niillä main missä viime vuonna myöhäissyksyllä lintuja oli hyvin. Nytkin lintuja löytyi, mutta niukasti. Tästä voimme päätellä, että nämä paikat kannattaa koluta jatkossa vasta lumen tultua.Bufi
Pari ensimmäistä jahtipäivää mukanamme oli myös Blixin pentueveli Buffalo Bill "Bufi". Bufin isännälle sattui kuitenkin autorikko ja hän joutui palaamaan etelä- Suomeen aiottua aiemmin.


Punainen setteri punaisessa maaruskassa
Rellu seisoo

Tilanne etenee

Onnistunut lopputulos
Nämä ketut huomattiin autolla ajaessa Paistunturin alueella

Kaunista, mutta liian tyventä kanakoiralla metsästykseen
Blixin kiirunatilanne kuivui kokoon parven arkuuden tähden.Kaldoaivin alueelta siirryimme Paistunturin alueelle. Yksi päivä käveltiin tyhjää täysin tyynessä kelissä alueella jossa edellisenä päivänä oli ollut kokeet. Sitten alkoi taas lintuja löytymään varsin mukavasti.


Vastapalloon

Vastapallo tilanne noston jälkeen
Ensimmäinen viikko oli täynnä ja vaihdoimme majoituspaikkaa ja metsästysaluetta Nuorgamiin. Nuorgamin maastot olivat entuudestaan aika tuntemattomia. Viime syksynä kävimme siellä vain pari kertaa. Jahtiseurueeseemme liittyi Rellun ensimmäisestä pentueesta olevan Clion "Punsin" omistajat. Heidän omistuksessaan on myös ex-koiramme "Tupu".

Timo, Tuija ja Tupu


Nuorgamin alueella suunnistimme lähes joka päivä eri paikkoihin. Yksi päivä oli erittäin tuulinen. Sellainen jolloin lippalakin kiinnitystäkin piti kiristää ettei se lähtisi päästä. Sen päivän aikana emme nähneet siiveniskuakaan. Tosin näkeminen oli vaikeaa veden valuessa silmistä tuultapäin katsoessa. Sitten onni taas kääntyi ja lintuja alkoi löytymään.Punsin tilanne

Ilmeet kertovat lopputuloksesta
 Muutamia muita tilanteita...

  

Maisema- ja kaikenlaisia muitaräpsyjä...Matkaan mahtui monenlaisia tilanteita. Osa tuli ikuistettua kameralla, monta jäi kuvaamatta. Repun, järkkärin ja haulikon kantaminen ei aina ollut niin hääviä. Olkapää huusi armoa. Välillä kamera jäi maahan odottamaan repun kanssa, kun riennettiin seisonnalle haulikon piiput tanassa.

Yksi mieleenpainuvimmista tilanteista oli Rellun seisonta isolle riekkoparvelle. Toki emme vielä tienneet parven koosta mitään, kun seurasimme miten koira suorastaan imautui varovasti lähes makaavaan seisontaan. Tässä vaiheessa kamerat ja muut "turhakkeet" jäivät muiden koirien kanssa odottamaan tilanteen kehkeytymistä. Rellu seurasi sivusilmällä lähestymistämme ja kun se oli sitä mieltä, että olimme tilanteessa sopivasti asettuneet, se lähti viemään meitä linnuille. Rauhallisesti ja varovasti kävelimme koiran vierellä. Sitten se pysähtyi lopulliseen seisontaan "Tsähh!!"- käsky ja valtava parvi nousi ilmaan edestämme.

Toinen erittäin hieno tilanne oli viimeisenä metsästyspäivänämme. Päädyimme kartan perusteella valitsemaan tiestä hieman kauempana olevan paikan siinä toivossa ettei siellä olisi muita käynyt. Vahingossa lähdimme nousemaan sinne väärästä kohdasta ja maasto muuttui todella hankalaksi kulkea. Olimme jo vähällä luovuttaa, mutta sinnittelimme hermot kireinä rinnettä ylös. Lopulta olimme sellaisessa paikassa jossa päädyimme koiran päästämään irti. Blixi irti ja hakua kesti vain noin 20 metriä, kun se pysähtyi seisontaan eteemme. Siitä tilanteesta vielä kaksi alas. Ne olivatkin reissun ensimmäiset linnut Blixille joka kyllä oli tarjonnut monta hienoa tilannetta ennenkin, mutta ihmiset olivat sössineet. Tämä päivä oli muutenkin niin tapahtumarikas, että tietenkin harmitti kun se oli viimeinen metsästyspäivämme.Kommentit