Punkkipilleri

Vaara vaanii heinikossa

 
Pari viikkoa takaperin löysin Bijosta ja Blixistä ensimmäiset punkit kiinnittyneinä. Sitten löytyi yhden koiran turkista seikkailemasta pieni nymfi-vaiheen punkki. Hyi olkoon! Olen onnistunut kehittelemään itselleni melkoisen punkkikammon. Koirilla en kuitenkaan ole aikaisemmin käyttänyt mitään punkkisuojausta. Niskaan laitettavat litkut ja punkkipannat eivät vaan tuntuneet hyviltä vaihtoehdoilta koska olin lukenut kauhutarinoita niiden aiheuttamista sivuoireista. Nyt kun kuulin, että punkkeja voisi häätää myös pillerillä jolla sivuoireita oli vain harvoin, päätin hankkia meidän koirille sellaiset.

Vuosi sitten markkinoille tuli uusi punkkipilleri Bravecto. Se on reseptillä määrättävä purutabletti, jonka vaikutus kestää noin 3 kuukautta. Reseptiä vaaditaan tabletin vaikuttavan aineen fluralaneerin takia. Aine liukenee koiran verenkiertoon ja kiinnityttyään punkki kuolee 12 tunnin sisällä aineen vaikutuksesta ja putoaa pois. Puutiaisaivokuume ja borrelioosi vaativat siirtyääkseen kantajapunkista isäntäeläimeen yleensä noin vuorokauden ja siksipä Bravectolla katsotaan pystyttävän antamaan hyvä suoja isäntäeläimen sairastumista vastaan.

Purutabletti oli helppo antaa koska se maistui koirien mielestä hyvälle.


Vajaan viikon kokemuksella voin todeta, että sivuoireita ei yhdellekään koiralle ole tullut. Eikä myöskään punkkeja ole löytynyt. Jatkan tilanteen seuraamista.

 

Kommentit