Treenauksen ohessa korkattiin koekausi ja nyt jo metsästellään

Syksy on ihmisen parasta aikaa.
En tiedä allekirjoittaako tuota kovin moni muu kuin metsästäjä, marjastaja ja sienestäjä? Itse lukeudun näihin kaikkiin harrastajaryhmiin ja minulle syksy on parasta aikaa - samalla myös kiireisintä. Pitäisi ehtiä niin paljon kaikenlaista. Metsä ilotulittaa antimiaan kerättäväksi ihan hengästyttävällä tahdilla. Syys- ja lokakuun miltei kaikki viikonloput on jo buukattu täyteen treenejä, kokeita, metsästystä. Onneksi kesäloma on vielä edessäpäin.

Metsäkokeen puolenpäivän makkaratulillaKoekausikin ehdittiin jo korkkaamaan. Kävimme Blixin kanssa Keuruun metsäkokeessa elokuun viimeisenä lauantaina. Koiria oli täysi ryhmä eli kuusi kappaletta. Hyvin hakevia kaikki, mutta valitettavasti lintuja ei seisottavaksi löytynyt kenellekkään. Osaltaan tähän varmasti vaikutti lähes tyyni keli, mutta valitettavasti kanalintukannat ovat paikoitellen kärsineet kylmästä ja sateisesta alkukesästä ja pesintä on epäonnistunut.

Renault- pentueen isä Douedal's Oz-zo osallistui metsäkokeeseen myös.Kotimaastoissa olemme treenanneet koiria sekä pellolla että metsässä. Tänä keväänä Honkilahden Eräveikkojen vuokraamille maille ei fasaaneja istutettu. Siitä ja kylmästä alkukesästä huolimatta fasaanipoikueita on löytynyt kivasti. Tosin osa poikasista on vielä hyvin pienikokoisia joten niiden emojen ensimmäinen haudonta on epäonnistunut. Metsot ovat myös onnistuneet pesinnässään. Olemme löytäneet useita metsopoikueita, mutta osassa on vain kolme-neljä poikasta. Sen sijaan pyitä on näkynyt huomattavasti vähemmän kuin lähivuosina ja teeripoikueitakin on havaittu vain muutama.

Bijo haussaBlixi yrittää piikata juoksevaa fasaania
Seisonta rikkaruohopellossa sävy sävyyn
Blixi seisoo fasaaneja
Blixin nosto
Viime viikonlopun vietimme Ilmajoella Kanakoirakerhon nuorten koirien koulutuspäivillä. Mukana treeneissä oli parisenkymmentä koiraa kaikista Kerhon edustamista roduista. Keli ei ollut paras mahdollinen koska tuuli oli lähes olematon ja päivällä lämpötila nousi jopa +24 asteeseen. Lämpötila varsinkin söi nuoria koiria ja moni oli jo puhki kolmen kymmenminuuttisen hakuerän jälkeen. Lintuja olisin toivonut näkeväni enemmänkin. Tosin linnunlöytäjät ovat linnunlöytäjiä kaikissa olosuhteissa. Bijo ainakin oli siellä missä linnutkin ja löysi molempina päivinä lintuja. Niiden käsittely sensijaan oli vielä hieman hakusessa :)

Bijo odottelee omaa vuoroaan tähystelemällä lintupankkeja

Keuruun metsäkokeen yhteydessä tuli myös selväksi, että viimeaikaiset noutotreenit ovat olleet puutteellisia. Ei auta, että koira tuo mallikkaasti dummyn jos kylmälintu jää noutamatta. Kokeen aluksi nimittäin testattiin niiltä koirilta kylmänlinnunnouto joilla ei ollut noutokoetta suoritettuna. Blixin mielestä tarhafasaanikukko ei voinut vähempää kiinnostaa. Saimme kukon kotiintuomiseksi ja sillä sitten treenattiin. Ei voi sanoa, että nouto olisi kotipihallakaan kovin intohimoista ollut. Perille tuli kuitenkin, kun otin Jaakon tekemästä rosvopaistista ison kimpaleen palkkioksi.

Yritä tässä nyt noutaa, kun kukko on yhtä suuri kuin minä.
Käykö tämä?

Tai jos vaikka näin päin?

Täältä tullaan, ota rosvopaisti valmiiksi!Tänään alkoi metsäkanalintujen metsästyskausi. Jaakko oli Rellun kanssa aamupäivällä saanut muutaman tilanteen metsopoikueille. Itse olin töissä ja vasta illansuussa kerkesin Blixin kanssa metsälle.

Seisonta metsolle
Ilmekin sen kertoo: Tänään syödään ohiammuttua metsoa :)Kommentit