Kultamalja ja Derby 2014

Englantilaisten kanakoirien rotujärjestön Kanakoirakerhon järjestämät nuorten koirien kilpailut pidettiin viime viikonloppuna. Alle kaksivuotiaiden koirien Kultamaljan karsinnat olivat perjantaina. Karsintoihin osallistui kuutisenkymmentä setteriä ja pointteria. Olimme karsinnoissa mukana Bijon kanssa. Tavoitteeksi olin asettanut pääsyn iltapäivälle jonne valittiin hieman alle puolet koirista. Bijo haki tapansa mukaan laajasti ja hyvällä vauhdilla, tuomarin arvion mukaan jopa hieman liian laajastikin. Jokaisessa kolmessa aamupäivän erässään muuten melko säännöllisen hakukuvion lomassa se tekikin yhden ns. "hullun luovin" eli pitkän piston etumaastoon. Tuli toki aina sieltä pois, mutta eihän tuollaisissa pistoissa juuri järkeä ollut. Bijo voitti kuitenkin joka erässä parinsa ja pääsi näillä ansioilla iltapäivälle.

Bijon kanssa Kultamaljassa. Kuva on Jaakon ottama copyright merkinnästä huolimatta ;)Aamupäivän karsinnoissa ei lintuja juuri tavattu. Iltapäivällä yhdistettiin kuusi karsintaryhmää kolmeksi ryhmäksi. Iltapäivällä alkoi sitten myös lintujakin löytymään. Ensimmäisessä erässä tarjolla oli peltopyitä sekä yksittäisenä että kokonainen parvi joista viimeksi mainittu jäi koirilta löytymättä. Me ohjaajissa löysimme sen. Yksittäisen pyyn Bijo löysi, mutta käsittely ei oikein onnistunut. Toisessa erässä tarjolla oli esittää osaamistaan fasaanien kanssa. En tiedä mitä ojanvarsipuskassa, jonne Bijo katosi, tapahtui. Hetken päästä paritoveri meni samaan puskaan ja sieltä lähti useampi fasaani Bijo ja jonkin matkaa myös paritoveri perässään. Näillä näytöillä finaalipaikasta ei tarvinnut haaveilla. Tämän tosin jo arvasin ennakkoon, että Bijolla ei vielä lintujenkäsittely onnistu.Matkalla Lapualle piipahdimme Ilmajoella. Kasvattimme Rodeon omistaja Esalla oli tietopeltopyyparvi jolle sitten lähdimme kokeilemaan Blixin reaktiota. Blixihän ei ole päässyt peltopyille sitten viime vuotisen Kultamaljafinaalin jossa se törmäsi niihin. Nyt Blixi nappasi tyylikkäästi seisonnan täydestä vauhdista ja seisoi kuin patsas hieman erikoisessa asennossa etupää alhaalla. Käskystä se teki erittäin rajun noston keskelle valtavaa pyyparvea. Pyitä sinkoili joka suuntaan enkä hämmennykseltäni tajunnut enää valokuvata, harmi. Lintujen lähtiessä lentoon Blixin ympäriltä se heittäytyi maahan makaamaan eikä mennyt perään. Tilanne oli loistava.

Blixin kanssa Derbyssä. Tämäkin kuva on Jaakon ottama.Lauantaina oli sitten vuorossa Derby- karsinnat. Niihin osaa otti nelisenkymmentä setteriä ja pointteria. Olimme heti ryhmämme ensimmäisessä hakuparissa. Paritoverina ollut pointteri haki aluksi paremmin. Blixi haki pyörien ja tyhjenteli suoltaan koska aamulla narussa sitä ei voinut tietenkään tehdä. Sitten se pääsi vauhtiin, teki pari oikein näyttävää luovia ja sai selvästi hajun linnuista pitkällä etumaastossa. Se merkkasi pari kertaa pysähtyen hetkeksi, tarkensi ja kiipesi sitten kiven päälle ja jäi sinne seisomaan. Kiven päältä se näkyi hyvin ja tässä vaiheessa ilmoitin seisonnan tuomarille. Paritoveri kytkettiin ja sydän pamppaillen lähdimme tuomarin kanssa kävelemään seisonnalle. Sain toimintaluvan eli luvan ladata aseen. Ylitettävänä oli vielä syvä oja ja tämähän on aina jännä hetki. Seisooko koira vielä, kun nouset ojasta ylös. Seisoihan se, hievahtamatta paikoillaan. Nostokäskystä se teki ensin pienen nykäyksen, toisesta hypähti kiveltä alas ja kolme fasaania pyrähti lentoon. Laukaus ja Blixi pysähtyi istumaan noin viisi metriä lintujen lähtöpaikalta. Hakuaikaa jäi vielä puoli minuuttia joten se aika jatkettiin ja sitten oli seuraavan parin vuoro. Tämä lintutyö jäi ryhmämme ainoaksi hyväksytyksi lintutyöksi aamupäivällä. Puolen päivän kritiikissä ilmoitettiin iltapäivälle jatkajat ja me Blixin kanssa olimme jatkajien joukossa.

Yhdelle iltapäivän ryhmämme pointtereista Haepakka Echolle tehtiin lintutyö.
 
Iltapäivällä Blixin erissä ei lintuja löytynyt. Haku oli hyvää, vauhdikasta tykitystä jolla se oli joko tasaveroinen tai parempi kuin parinsa. Ryhmämme muutamalle muulle koiralle tehtiin lintutyö tai tarjottiin ainakin mahdollisuutta sellaiseen. Päivän lopuksi ilmoitettiin seuraavan päivän Derby finalistit ja olimme niiden yhdeksän joukossa. Blixi sai myös avoimenluokan 3. palkinnon lintutyöstä. Palkinto olisi ollut AVO2 jos noutokoe olisi ollut tehtynä.

Finaalissa Blixi ei ollut eilisen veroinen. Ensimmäisessä kymmenminuuttisessa hakuerässä se ei saanut kunnollista hakukuviota aikaan vaan teki ympyröitä, ajoi jopa pikkulintua ja katkoi luovejaan. Harmitti. Ensimmäisen kierroksen jälkeen putosi yksi koira jo pois jatkosta.Toinen Blixin hakuerä ei ollut tuskin kahta minuuttia, kun tuomarina ollut Mikael Grahn ilmoitti kytkentäkäskyn. Olimme paritoverin ohjaajan kanssa hieman ihmeissämme näin lyhyestä erästä. Tuomari oli kuitenkin nähnyt riittävästi ja pudotti toisen kierroksen jälkeen kaksi koiraa taas pois. Tähän päättyi meidän urakkamme finaalissa, huonoon hakuun. Tottakai harmitti, mutta jäimme katsomaan finaalien huipennusta. Sekä Kultamaljan että Derbyn loppuhuipennukset eli matsaukset tehtiin samalla alueella. Mielenkiintoisia eriä ja jännitystä oli siis luvassa koska joka parista aina toinen putosi jatkosta.

Bijon pentuesisko Settermosen Brownie pääsi Kultamaljan finaaliin ja tässä se teki hyvän lintutyön.

Kilpajuoksua ohjaajan ja koiran välillä. Brownie "Ninni" pyrki perään jota ohjaaja hillitsi juoksemalla itse. Paritoverina ollut irlannintuonti Hunshigo Boirche istui nätisti paikoillaan vaikka hälinää ympärillä riitti.

Derbyn sijoitetut, oik. Derby- voittaja pointteri Haepakka Edy ohj. Markku Latvala

Kultamalja kilpailu on päättynyt laukaukseen. Finaaliparin tullessa tielle ilmeistä voi jo hiukan aavistella voittajaa. Oik. KM- voittaja englanninsetteri Heegårds Hilla ohj. Janne Koskela

Kommentit