Punaisen setterin paksut posket

Sitä voisi kuvitella tietävänsä aika paljon koirien madotuksista ja rokotuksista, kun on koiria omistanut kohta 14 vuotta. Vanha fraasi "luulo ei ole tiedon väärti" oli taas niin oikeassa ja "näin tehdään, kun koskaan ennenkään ei ole mitään tapahtunut" oli taas niin väärässä.Mennäänpä ensin ajassa hieman taaksepäin, joku about kaksi kuukautta. Lilli oli luolajahdissa ja noin viikko sen jälkeen alkoi omituinen yskä. Lilli yskähteli silloin tällöin, pääasiassa kiihtyessään, odotellessaan tapahtuvaksi jotain mielenkiintoista esim. aamulla pissalenkille lähtiessä ja ruokinta-aikaan. Luolajahdissa käyvillä ja muutenkin hieman ylikierroksilla käyvillä terriereillä on toisinaan sydänvikoja. Ensiksi mieleen tuli siis sydänvika ja sen aiheuttama yskä. Koska yskää ei ilmennyt levossa eikä juostessa tämä vaihtoehto ei tuntunut sitten kuitenkaan todennäköiseltä. Lillin olemus ei muutenkaan vaikuttanut kipeältä eikä yskä tarttunut muihin joten kennelyskänkin sai laskea vaihtoehdoista pois. Lopulta yskä alkoi tuntua psykosomaattiselta koska se saattoi alkaa jos Lilli kuvitteli ihmisten toiminnasta, että lähdetään ulos ja loppui jos ei lähdettykään.

Kesän koiranäyttelyitä suunnitellessa tuli tarkastettua koirien rokotuskortteja. Kuudella koiralla rokotukset olivat ajankohtaisia ja sitä myöten myös madotukset. Matokuuri kun yleensä suositellaan annettavaksi parisen viikkoa ennen rokotusta. Meillä on yleensä ollut tapana madottaa koirat Milbemaxilla syksyisin juuri metsästyskauden kynnyksellä. Tällä kuurilla on tarkoituksena hävittää mahdolliset nenäpunkit. Keväisin ja jos pentuja on ollut tulossa madotusta on hoidettu reseptivapailla matokuureilla. Tällä kertaa koko koiralauma sai  kolmen päivän Axilur kuurin ja kappas, Lillin yskä katosi samassa rytäkässä. Yskä olikin siis loisten aiheuttamaa. Tämä ei sitten tullut mieleen yskää ihmetellessä.

Yleensä, kun koiranpentua vie ensimmäisille rokotuksille ja tulee rabiesrokotuksen aika eläinlääkäri kysyy annetaanko se yhtä aikaa tehosterokotteen kanssa. Syynä tähän kysymykseen on se, että rabiesrokotteiden samanaikaista yhteiskäyttöä yhdessä muiden rokotteiden kanssa ei ole erikseen lääkevalmistajien toimesta testattu rokotteiden turvallisuuden, tehon ja mahdollisten yhteisvaikutusten suhteen. Kysymykseen olen aina vastannut, että annetaan, kun siitä ei ole ennenkään millekään koiralle tullut mitään oireita. Näköjään vanha koirakin oppii uusia "temppuja" ja Rellu kohta 8 v. sai elämänsä ensimmäisen kerran rokotuksista jonkinlaisen yliherkkyys reaktion.Rokotuksesta oli kulunut tunnin verran niin Rellun suupielet alkoivat pikkuhiljaa turvota. Kolmen tunnin päästä se näytti tältä. Rellulle annettiin tässä vaiheessa kyytabletti ja puolen tunnin päästä turvotus oli jo vähentynyt puolella. Pikkuhiljaa turvotus katosi kokonaan.


Kommentit