Täysin neliö

Käväistiin eilen Vesilahdella näyttelyssä Blixin kanssa. Tuomarina oli Eeva Anttinen. Blixi oli ainoa metsästyslinjaa edustava punainen irlanninsetteri. Sen sijaan englanninsettereistä enemmistö ja ainoa esillä ollut gordoninsetteri olivat metsästyslinjaisia. Kesäkuussa Lapuan erikoisnäyttelyssä 57cm oli ihan sopiva koko junioriluokan nartulle, nyt se oli aivan liian pieni. Tämä tuomio tuli vaikka mittatikkua ei otettu missään vaiheessa esille.Mikä sitten on koiranäyttelyiden tarkoitus? Koiranäyttelyssä koirat kilpailevat siitä, mikä niistä edustaa parhaiten rodulle laadittua rotumääritelmää. Rotumääritelmä kuvailee rodun ihanneyksilön ja näyttelytuomarin tehtävä on arvioida miten hyvin koira vastaa tätä määritelmää. Näyttelyiden tarkoitus on tukea kunkin rodun jalostusta ja kertoa koirien omistajille, kuinka terverakenteisia heidän koiransa ovat ja kannattaako niitä kenties käyttää jalostukseen.

Jos tätä tarkoitusta nyt soveltaisi käytäntöön, voisi varmaan kaikki vähäisemmätkin haaveet haudata siitä, että omistaisi terverakenteisen punaisen irlanninsetterin. Blixi sai näyttelytuomarilta saatesanoiksi "Kyllä sen nyt irlanninsetteriksi juuri tunnistaa, mutta se on aivan liian pieni ja rungoltaan aivan liian lyhyt, täysin neliö, koira saa arvosanaksi tyydyttävä".

Mitä sitten sanoo punaisen irlanninsetterin rotumääritelmä säkäkorkeudesta ja rungosta? Narttujen säkäkorkeus on 55cm- 62cm. Runko pitäisi olla suhteessa koiran kokoon. Rotumääritelmästä on myös tehty selventävä esite kuvin ja kommentein. Se löytyy täältä . Siellä selvennyksenä mainitaan, että " Rungon tulee olla hieman korkeuttaan pitempi (10:11), mutta irlanninsetterin runko ei kuitenkaan saa olla pitkä. Alkuperämaan työskentelytapastandardissa rotu kuvataan lähes neliömäiseksi."Tässä vielä koko arvostelu:
"Pieni, feminiininen, täysin neliö. Runko matala verrattuna raajoihin. Oikeailmeinen, mutta sivusta hieman korkea kallo kuonoon verrattuna. Oikeat päänlinjat. Kauniit silmät. Korvat oikein. riittävä kaula. Hieman etuasentoiset lavat. Hyvä ylälinja. Viimeisten kylkiluiden tulisi olla pidemmät. Niukat etukulmaukset. Riittävästi kulmautunut takaa. Liikkuu kevyesti, joustavin askelin, suora askelinen, paitsi avoimet kyynärpäistä. Oikealaatuinen, suora, riittävä, niukasti hapsukas karvapeite."
JUN T

Tässä vielä keväällä otettu kuva, jota voi sitten verrata arvosteluun. Tottahan se on, että koira näyttää neliöltä.

Kommentit