Muumilaakson Haisulista tuli karkeakarvainen mäyräkoira

Karkeakarvaisen mäyräkoiran turkki vaihtuu pari kertaa vuodessa, mutta sen karva ei irtoa kunnolla itsestään. Vanha, sinne tänne töröttävä kuollut karva ei ole kaunis, se ei suojaa eikä lämmitä koiraa joten se pitää nyppiä pois. Mikäli turkkia ei nypitä, karvaa irtoaa kokoajan ympäri vuoden. Karkeakarvaisilla mäyräkoirilla on yksilökohtaisia eroja turkinlaadussa. On erittäin karkeakarvaisia, niukkaturkkisia ja pehmeäturkkisia. Turkinlaatuun vaikuttaa tietenkin perimä, mutta myös aiempi turkinhoito, syötetty ruoka ja nartuilla lisäksi juoksuaika. Karvan nyppiminen on ajankohtaista, kun se näyttää kuolleelta, sitä irtoaa ympäristöön ja se irtoaa helposti nykäistessä. Jos turkki on rotutyypillinen on se helppo nyppiä ja karva irtoaa hyvin. Jos turkki on luonnostaan lyhyt ja karkea se ei vaadi suurempaa trimmausta vaan pelkkä siistiminen riittää. Karkeakarvaisen mäyräkoiran turkkia ei tulisi koskaan leikata. Jos karvan leikkaa se muuttuu pehmeämmäksi. Tällainen karva ei enää suojaa koiraa ja siihen alkaa lika ja lumi tarttumaan. Jos karvapeite on vääränlainen, pehmeä ja runsas, voi nyppiminen olla koiralle hyvin epämiellyttävää ja tällöin ainoa vaihtoehto on leikkaaminen. Jos turkin kerran leikkaa ei nyppiminen enää myöhemmin välttämättä onnistu karvanlaadun muuttuessa. Metsästykseen käytettävälle mäyräkoiralle turkinlaatu on erittäin tärkeä ja sen tulisi olla karkea ja suora.

Meidän mäyräkoirista Leiskulla on melko helppohoitoinen turkki. Kun karva on kypsää nypittäväksi alkaa Leisku muistuttaa Muumilaakson Haisulia.

Lähtötilanne: Haisuli


Leisku on käynyt nypittävänä myös ammattilaisilla, mutta olen yrittänyt opetella nyppimisentaitoa itsekin. Alkuun hommaan meni useampia tunteja ja jaoin sitä muutamalle peräkkäiselle päivälle. Nyt koko koiran nyppiminen sujuu jo kolmessa vartissa tai tunnissa. Toki pientä lisäsiistimistä pitää tehdä vielä parin viikon päästä varsinaisesta nyppimisestä.

Närkästynyt Haisuli :)

Närkästynyt mäyräkoira ja Haisulin karvat :)


Lopputulos: karkeakarvainen mäyräkoiraKommentit